Ve Vyškově piknikovali na podporu pěstitelů

Vyškov, 14. května 2022 – Na celkem 140 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny. Přidal se i Vyškov, kde akce proběhla v parčíku před knihovnou. Sešlo se na ní bezmála 40 lidí. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.

„Akci tradičně zorganizovali pracovníci Knihovny Karla Dvořáčka,“ sdělila Zdeňka Adlerová. „Po dvou covidových letech jsme opět mohli posnídat s přáteli, návštěvníky knihovny i náhodnými kolemjdoucími, které přilákala vůně fair tradové kávy a domácího pečeného čaje. Pochutnávali jsme si na „férové“ buchtě, lokálním chlebu s máslem a vejci od slepiček ze dvorku, skvělých klobáskách či sýru z nedalekého statku.“

Férová snídaně je největší akcí na podporu fair trade v České republice. „Účastníci Férové snídaně dávají symbolicky najevo, že se zajímají o původ zboží. Chtějí si společně pochutnat na exotických dobrotách a zároveň přispět k tomu, aby se pěstitelé mohli důstojně uživit a nebylo ničeno životní prostředí,“ říká koordinátor akce Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

Fairtradové výrobky jsou stále dostupnější. V roce 2021 se u nás prodalo o téměř dvě třetiny více fairtradového kakaa oproti předchozímu roku. Nárůst zaznamenal i prodej fairtradové kávy: při přepočtu na šálky kávy vypil každý obyvatel ČR loni v průměru téměř 15 espress připravených z férové suroviny. Fairtradový příplatek za zboží prodané v ČR, tedy peníze navíc, které pěstitelé vynakládají na rozvoj komunit a zlepšení efektivity pěstování, vzrostl o více než o třetinu na 37 milionů Kč.

Etická spotřeba má reálné pozitivní dopady, jak vysvětluje Stanislav Komínek: „Začátkem letošního roku jsem navštívil několik fairtradových družstev pěstitelů kávy v Kolumbii. Přímo od tamních lidí jsem slyšel nejen o problémech s nízkými výkupními cenami na burze nebo dopady klimatické změny, ale i pozitivní zapojení do systému Fairtrade. Díky fairtradovému příplatku mohou pěstitelé přecházet na ekologická hnojiva, chránit lesy, využívat nová technická vybavení nebo zlepšovat kvalitu svého bydlení,“ popisuje Stanislav Komínek.

Fairtrade jako jedna z etických certifikací má pro pěstitele i další přínosy: zakazuje dětskou práci, takže děti mohou chodit do školy a vzdělávat se, a zahrnuje i školení pěstitelům ke zvyšování efektivity pěstování a šetrnějšího přístupu k životnímu prostředí.

Další informace o akci naleznete na www.ferovasnidane.cz.

Zdeňka Adlerová, organizátor Férové snídaně ve Vyškově, adlerova@kkdvyskov.cz
Stanislav Komínek, koordinátor Férové snídaně, stanislav.kominek@fairtrade.cz, 774 737 176

Fotogalerie


Férová snídaně 2022